marți, 9 iunie 2009

Politică şi durere


Nu îmi place politica, dar, prin natura meseriei, trebuie să fiu la curent cu mişcările tectonice de anvergură din domeniu, cu bârfele, cu şuşanelele, cu vocea străzii, în fine, cu tot ceea ce ţine de această mocirlă. Imediat după anunţarea rezultatelor la europarlamentare, prin toate mediile, inclusiv politice, au început vaietele: "Cum să mergem cu Becali la Bruxelles? O să ne facă ciobanul de râs!" sau "Ce e dom'le Parlamentul European, cat walk? Ce caută Lenuţa Băsescu acolo?". Dincolo de "calităţile" domnişoarei şi domnului în cauză, dincolo de părerea mea personală despre unul şi altul, mă exasperează modul în care se pune problema. Păi caută, frate, că i-au votat românii. Dintre puţinii români care s-au dus la vot, unii - destul de mulţi, se vede treaba - au votat cu PRM-ul, implicit şi cu Becali, alţii au votat-o pe Lenuţa, ca independentă (deşi i-a trecut repede şi a reintrat în partidu' lu' tăticu). Păi şi dacă românii i-au votat, de ce să nu meargă, dom'le, în Parlament? Să meargă! Şi dacă ne fac de râs, asta e, am votat, plătim preţul! Personal, am fost la vot, fiindcă, aşa cum îi ziceam deunăzi lui Ştefan Attila Ferenczy , cred că e de datoria mea să fac asta. Şi am încercat să trimit în Parlamentul cu pricina o femeie deşteaptă, despre care ştiu că face faţă. Dincolo de asta, sunt conştientă că nu pot face altceva decât să fiu cu ochii pe toţi cei 33, să-i critic atunci când greşesc şi cu asta basta! Dar să mă apuc acum să urlu că de ce au intrat în Parlament, mi se pare de prost gust! Are cineva probe că s-au măsluit alegerile? N-are! Sau, dacă are, nu vrea să le scoată... Şi-atunci? Lăsaţi, dom'le oamenii să se ducă acolo, să facă rahatul praf şi, pe urmă, le dăm la cap. Vă ajut :)!

N. A. - Fotografia lui Gigi Becali provine de pe www.europeanul.eu

4 comentarii:

  1. mihaela, eu as face doua remarce la postarea ta. dincolo de faptul ca, e adevarat, romania are soarta pe care si-o merita, 1) gigi becali a candidat la alegerile pentru parlamentul european fiind _anchetat penal_ intr-un caz de privare de libertate (nu discutam despre conditille acestei anchete), ceea ce e uimitor si 2) alegerile chiar au fost fraudate dincolo de orice indoiala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Droopy, merci pentru remarci.

    1. Gigi Becali a candidat intr-adevar în condiţiile respective, dar legea, din pacate, i-o permite, fiindca nu este condamndat definitiv. E drept, legile tot parlamentarii, de data asta de la Bucuresti, le-au facut, dar tot romanii i-au pus acolo.
    2. Pai e simplu sa spui asta, si eu o cred. Dar, uite, la mine in oras, liderii de partide au urlat toata ziua ca ceilalti fraudeaza, dar n-au prezentat dovezi si, pe seara, comunicatele oficiale au zis ca totul s-a desfasurat cum trebui. Exact asta spuneam, ca nu sunt probe. Ai tu? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine, sa o luam altfel. Ceea ce incerc sa argumentez este ca uneori(de fapt cel mai adesea) voturile nu sunt rezultatul unui proces 'democratic' si transparent. Nu sunt sustinatoarea unor asociatii sau organizatii gen "pro democratia" and stuff, insa asemenea institutii au semnalat nereguli si au facut reclamatii in mod sistematic cel putin din 2004 incoace... fireste, nu o sa se mai intoarca nimeni sa vada cum a fost ales iliescu pe 20 mai 1990! dar cu privire la alegerile recente exista suspiciuni temeinice de frauda carora din pacate nu li se raspunde sub nici un chip. Dupa parerea mea acesta este un abuz al institutiilor statului (sa refuzi sa rezolvi niste reclamatii legale, facute de niste institutii civice legitime etc., chiar daca acestea ar fi prin absurd inventii!), la fel cum mi se pare un abuz si candidatura lui Becali. Or, in fata unor asemenea abuzuri tu ca votant nu ai cum sa te opui si nici nu ai cum sa le controlezi... practic validezi o institutie, iar ea iti da in cap. Asta nu are legatura cu democratia. Ceea ce arata ca la noi statul de drept este o aparenta inselatoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa mai vii de-acasa! Total de acord cu cele sustinute, ca exista reclamatii privind fraudarea si ca nu se rezolva. Asta nu inseamna ca eu, personal, detin probe. Ca, daca le-aveam, dracu' ii lua pe toti.

    Statul de drept este oricum o iluzie, artificial intretinuta in majoritatea tarilor care pretind ca-l au, fiindca, in opinia mea, nici un sistem politic actual nu constituie o democratie veritabila.

    Eu nu faceam observatii asupra sistemului, care e clar imperfect, ziceam ca ma enerveaza oamenii care au inventat, intretinut, uns si stimulat sistemul asta imperfect de propulsie electorala si de vot, iar acum se mira, indignati, ca personaje ca Becali si Eba ajung in Parlamentul European.

    RăspundețiȘtergere