luni, 20 iulie 2009

Second best

Au americanii vorba asta, care pe mine mă îmbolnăveşte, cu "second best". Adicătelea ceva sau cineva care e bun, poate fi şi magnific, dar nu e cel mai bun. Orice ar face (în cazul în care e persoană) second best rămâne mereu al doilea în ierarhie. Un fel de premiant I cu medie mai mică decât primul premiant I, pentru cine e suficient de vârstnic să priceapă ce zic. Acest "second best", concurat doar de sintagma "first runner-up" (dacă-mi amintesc bine) de la concursurile de miss şi care desemnează acea nefericită care e frumoasă, e foarte frumoasă, dar nu e cea mai frumoasă (personal, am considerat mereu concursurile astea nişte imbecilităţi), mi se pare cea mai cumplită chestie. Adică, nu ştiu, ori eşti "the best", ori nu. Şi chiar nu e nicio problemă. Dar expresia "second best" are în ea o anume parşivenie, ca şi când îţi dă speranţe că eşti "best", când, de fapt, n-ai să fii poate niciodată. Ei bine, ieri tocmai mi-am dat seama că sunt "second best". Într-o chestie care chiar contează pentru mine. Şi simpla înţelegere a acestui fapt m-a secat de puteri, m-a năucit, m-a fript la suflet. Şi încă zac din cauza asta.

6 comentarii:

  1. second best e mai bine decat the best.
    americanii au un stil de gandire rudimentar, bazat pe clasificari si topuri. La ei totul se cuantifica, de la sentimente la cisterne cu petrol.
    Lasa clasificarile..si simte-te tu. Nu esti prima, nici a doua, nici a n-a. Esti doar Tu.

    RăspundețiȘtergere
  2. hm, eu am simtit si simt efectele acestei expresii tembele ,,second best"!!!!
    Si, tocmai mi-am dat seama ca m-am saturaaat sa fiu ,, second best"... Multumesc de scanteie. Inteleg foarte bine transpunerea in real a expresiei ,, daca nu e calu, bun si magaru"...De atunci caut sa fiu prima in orice...

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci. Poate ai dreptate. Oricum, nici nu incerc sa fiu altcineva decat cine sunt. Am invatat ca, daca nu ma iubesc eu, cei din jur cu atat mai putin o vor face.

    RăspundețiȘtergere
  4. pt. calau: ma bucur daca ti-am fost de folos. Mie nu prea mi-am fost...

    RăspundețiȘtergere
  5. Michi, un asemena serviciu, trebuie rasplatit... asa ca, nimic mai ptrivit subiectului si tie mai ales:
    Vanessa Williams-Save The Best For Last

    *ai sa intelegi!

    RăspundețiȘtergere