luni, 14 noiembrie 2016

Cum să ieşi din zona de confort

Câteodată, provocările fac bine, te scot din zona de confort şi te aruncă în luptă, vrei, nu vrei, eşti pregătit sau nu. Evităm zonele dureroase, evităm să ne întoarcem, în minte, la momente grave, chiar tragice, uneori, pe care le-am trăit. Ocolim cu bună ştiinţă sau inconştient exact acele "butoane" prin care, dacă le-am apăsa, am atinge direct durerea, rana mai mult sau mai puţin închisă. De fapt, cred că singura modalitate de a ne vindeca este chiar înfruntarea temerilor, chiar curăţarea rănii, ca atunci când se închide să ştim că, dedesubt, ne vindecăm. Fără complicaţii, fără infecţii tardive. 
Evident, fiecare dintre noi reacţionează diferit la durere. Unii ripostăm, alţii ne facem ghem, precum ariciul, şi nu mai lăsăm pe nimeni să se apropie, alţii de construim cazemate şi rămânem în spatele pereţilor groşi, unde ne simţim în siguranţă. Nimănui nu-i place să-l doară, nimeni nu vrea să sufere, asta e clar. Dar de-a lungul anilor am înţeles că, dacă suferinţa n-o putem evita, atunci putem evita măcar scufundarea iremediabilă în tristeţe. Nu foloseşte la nimic să evităm anumite melodii, să nu revedem nişte filme, să nu deschidem albumele cu fotografii. Trecutul nostru suntem tot noi, după cum prezentul ne aparţine. Iar viitorul, clar, este al celor care îndrăznesc să nu mai privească înapoi cu mânie, tocmai pentru a putea privi înainte cu putere şi încredere.

6 comentarii:

  1. Avem nevoie si de confortul psihic pentru a reusi să privim retrospectiv si viitor . Care ar fi mijloacele de dobândire a acestui confort (psihic) ? (MM )

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine functioneaza lucrurile simple: ma inconjor de ceea ce-mi place - carti, filme, muzica, oameni :)- incerc sa elimin influentele negative si fac paine, din cand in cand:).

    RăspundețiȘtergere
  3. Un mod de gândire foarte fain structurat. Congrats! La mine in cognitiv, se intampla " chestii" astronomice !!. Ma atrage experienta cu pâinea. (MM

    RăspundețiȘtergere
  4. Este ceva extrem de liniștitor în a face pâine, doar apă, sare, drojdie, făină și un strop de iubire și reușești să creezi ceva bun, hrănitor și simplu, curat. Mă face să mă simt mai bine când sunt tristă sau nervoasă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi lipseste un ingredient la rețetă dar nu renunț! Am uitat -din nefericire, cum este atunci când se apreciază simplitatea. Cred ca ai senzatia aceea primitivă, de multumire ,de linişte . Multumesc Catwomen ! O seară faină ! (MM

    RăspundețiȘtergere
  6. Asteptam postari noi . Mi se pare foarte interesant blogul. :) Citesc cu interes.

    RăspundețiȘtergere