duminică, 16 septembrie 2012

Septembrie chiaun și tovarășa de modă veche

     E septembrie din nou. A trecut de jumătate și parcă încă nu-l simt ca atare, deși frunzele curg deja galbene din copaci, deși, azi, au început ploile de toamnă. Prima zi de școală, care e mâine, a scos florarii pe stradă, prin cartiere. Îmi plac buchetele de flori de toamnă care însoțesc acum începutul de an, deși, din ce am văzut, mămicile preferă aranjamentele savante, florile pretențioase. A mea mă lăsa să-i cumpăr singură flori învățătoarei și nu uita să-mi spună, mereu: ”Doar dacă simți tu că vrei să-i dai”. Și voiam. Îmi era dragă tovarășa, acum redevenită doamnă. 
     Tovarășa era o moldoveancă get beget, plinuță, cu aer și obraji de femeie sănătoasă, cu un păr lung, bogat, ondulat. Frumoasă și bună la suflet, exact cum trebuie să fie o învățătoare. Încă o iubesc pentru că mi-a pus zece și la caligrafie deși scriam urât. Corect, dar urât. O iubesc pentru că m-a lăsat să citesc ce și când voiam, pentru că m-a învățat temeinic regula de trei simplă, pentru că mi-a explicat problemele cu picioare și capete de găini și oi (deși, sincer, n-am înțeles niciodată de ce nu puteai să pui oile într-un țarc, separat de găini, și să le numeri picioarele și capetele; eu așa aș fi făcut). O iubesc pe tovarășa fiindcă mi-a pus zece la desen pe planșele făcute, în mod evident, de mama și la lucru manual pe etamina cusută tot de ea. Perfect incorect, ați spune, dar tovarășa știa că, dacă mă lasă, în timpul ăla, să citesc, asta mă va ajuta mai mult pe viitor decât chinul de a face un lucru pentru care, clar, nu aveam nicio înclinație. Nici la sport nu eram foarte bună, dar am iubit-o pe tovarășa fiindcă m-a pus, două săptămâni la rând,să sar coarda într-un colț al terenului de sport până am învățat. După aceea, în fața blocului, fetele mă primeau în sfârșit în jocul lor.
    Să înveți niște copii să scrie alfabetul e cu siguranță foarte greu. La fel de greu e să-i înveți artmetică și limbă română și să le deslușești tainele notelor muzicale și pe ale culorilor complementare. Dar cel mai greu e să-i ajuți să devină oameni. Să le încurajezi talentele, să le suplinești lipsurile, să-i îndrumi fără să-i sufoci și să-i iubești, Eu am avut noroc. Acum, cu toate reformele, cu clasa 0 care trebuie să aibă nu știu ce fel de bănci și nu știu ce fel de scaune (deși copiii au aceeași vârstă pe care o aveau cei din generația mea în clasa I) și mai multe colțuri amenajate decât are clasa în total, mă gândesc oare mai au învățătoarele/educatoare/institutoare timp și dispoziție să facă oameni din micuții ăștia? 

Un comentariu:

  1. Daca ai in jurul tau cupluri ce au copiii in scoala primara ar fi interesant sa observi in ce s-a transformat procesul didactic. Mie mi se pare ca a devenit o competitie nebuna dar nu intre copii ci intre parinti. Nu se mai creeaza un mediu placut in care copilului sa i se sadeasca o anumita dragoste fata de invatatura, sa fie atras spre cunoastere, sa mearga cu drag la scoala. Nu, acum se pompeaza cat mai multe teme pentru acasa, se dau cat mai multe lucrari de control si ceea ce e cel mai important la final e cine ia fb cu steluta si cine ia cu minus. Aiurea, un sistem bazat pe recompense si nu pe valori morale. Scoala nu a devenit altceva decat un mijloc de lauda sau de ranchiuna intre parinti. Prin orice metode, flori, meditatii sau alte atentii, important e cine are nota cea mai mare, si nu cantitatea de informatie cu care ramane. Si rezultatele se vad peste ani, cand dupa terminarea liceului un premiant nu are cunostiinte solide minime de fizica, chimie, literatura, istorie sau geografie. Si ca sa tragem o concluzie e de ajuns sa facem o comparatie intre cultura noastra generala si a parintilor nostrii.

    RăspundețiȘtergere