marți, 16 noiembrie 2010

Gaura neagră şi isteria generalizată

Ziua de ieri a fost interesantă. Indiferent de domeniul de activitate, de câte lucruri aveau de făcut, oamenii au discutat toată ziulica despre ce anunţ urma să facă NASA la orele 19,00. Şi a fost, vezi bine, chestiune serioasă! Sute de comentarii, mai mult sau mai puţin avizate, pe zeci de site-uri de ştiri, pe bloguri, pe messenger, cred că şi pe Facebook, dar nu sunt sigură, nu am cont acolo :). În orice caz, nu a fost om informat care să nu ştie că urmează să se transmită în direct amănunte despre descoperirea specialiştilor de la NASA. Care specialişti, vezi bine, sunt de încredere, nu precum oamenii de ştiinţă britanici, australieni sau de altă naţionalitate care, periodic, descoperă câte ceva epocal pentru tratarea cancerului sau a impotenţei sau a obezităţii. Una peste alta, ziua a trecut, s-au făurit scenarii despre meteoriţi ucigaşi, în drum spre Pământ, gata să ne spulbere pe toţi şi să ne transforme în pulbere de stele. Până la urmă, n-a fost nimic din toate acestea. Doar o gaură neagră, la multe milioane de ani lumină distanţă. Să ne înţelegem, o gaură neagră e o chestiune importantă. Şi mare. Şi care trage înăuntru tot ce mişcă şi ce nu mişcă. În fine, dacă sunteţi pasionaţi de fizică, ştiţi despre ce este vorba. Un lucru nu pricep şi, sincer, nici nu mă mai străduiesc. De ce era descoperirea importantă pentru toată suflarea planetei şi nu doar pentru oamenii de ştiinţă - ăia perfect autentici, care îşi petrec jumătate de viaţă studiind o stea? Sau avea nevoie NASA de audienţă maximă la ora cutare? Şi dacă da, de ce? Uite întrebări la care, personal, mi s-ar părea mult mai interesant să găsesc răspunsul :). Dar, evident, pentru a spune asta nu organizează nimeni conferinţe de presă.

7 comentarii:

  1. Hmm.. n-am vazut auzit nimic. ce o fi cu mine?! :) Ah... Oare..?

    RăspundețiȘtergere
  2. Postul tau e singurul pe care l-am citit referitor la GN. ;) Pe restul le-am evitat. Teoria conspiratiei, zici?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Bogdan - mai e o speranţă pentru tine, nu ai fost atins :)
    @ Liz - păi, sincer, eu mai degrabă cred într-o teorie a conspiraţiei decât în descoeperirea epocală transmisă pe net :)) Nu de alta, dar, dacă ar face descoperiri epocale, americanii nu cred că le-ar împărţi cu nimeni :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ori au nevoie de fonduri acuma sa inceapa noi proiecte si de aceea au atras atentia..inclin sa cred ca e posibil sa fi vrut sa anunte altceva si au fost opriti,ori pentru ca e secret ori pentru ca se inselau si nu descoperise nimic

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mihai - exact! e ceva putred în Danemarca şi aşa mă enervează să fiu luată de proastă!

    RăspundețiȘtergere
  6. :) Am senzatia ca daca discutam mai mult pe tema asta ii dam exact atata importanta cat vor ei sa-i dam... so, 2012, LHC-uri si gauri negre in galaxia noastra... so what?... macar de era ceva care sa starneasca fenomene noi, sa fie vizibila sau frumoasa si buna intr-un anumit sens... restul e cancan!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Liz - perfect de acord :) de asta n-am scris postarea asta ieri, ci azi :)

    RăspundețiȘtergere