Ieri a fost ziua cea mai lungă pentru foarte mulți români din diaspora, dar și pentru prietenii lor rămași în țară. Sau părinții, frații, copiii. Cu toții am stat treji până noaptea târziu, într-un semn de solidaritate izvorâtă din indignarea față de modul în care administrația acestui stat a înțeles să organizeze alegerile.
Dincolo de rezultate, care au demonstrat clar că românii, indiferent unde trăiesc ei, s-au cam săturat de hoți, sentimentul cu care rămân după scrutinul acesta este cel al unei deșteptări naționale mult așteptate, care se petrece, în sfârșit, după ce aproape cinci milioane de români au părăsit țara, unii temporar, alții, cei mai mulți, definitiv.
Poate și mai important decât cine va ajunge în Parlamentul European este faptul că românii au validat, prin prezența lor la vot, referendumul pe Justiție. În ciuda întrebărilor formulate alambicat, care i-au indus pe unii în eroare, oamenii au votat masiv Da la referendum. Am văzut în spațiul on line niște replici, de la persoane care au ales să nu voteze la referendum, spunând că nu o mai fac fiindcă votul lor afirmativ de la precedentul referendum, cel care urmărea să modifice Constituția pentru împiedicarea, într-un viitor necunoscut, a formării de familii din persoane de același sex, nu a fost luat în seamă.
Constat, cu tristețe, că sunt încă oameni, de ambele părți ale baricadei, care nu au înțeles rezultatul acelui referendum din octombrie 2019. Românii au demonstrat atunci că subiectul propus nu este pe agenda lor de priorități. Nu toți cei care nu s-au prezentat la referendum erau de partea persoanelor gay, unii, pur și simplu, au acordat, prin neprezentare, un vot de blam agendei PSD, a BOR și a CpF, fără ca asta să însemne că ar vota Da la un posibil referendum privind dreptul persoanelor gay de a se căsători și de a adopta copii, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Irlanda.
În ceea ce privește referendumul de ieri, lucrurile erau mult mai clare: ori erai cu hoții, ori împotriva lor! Iar oamenii cinstiți au ales votul împotriva hoților, fără echivoc. Acesta este mesajul transmis. Cât despre rezultatele în ceea ce privește partidele, niciunul dintre câștigătorii scrutinului nu ar trebui să se culce pe lauri. Românii au fitilul scurt la răbdare în ultima vreme, fiindcă prea i-au pus-o toți la încercare.