duminică, 19 februarie 2012

Antidepresie programată

De câte ori mă paște o depresie, îmi stabilesc un program antidepresiv intensiv. Aceste conține musai ciocolată sau alte dulciuri cu cantități impresionante de cacao, neapărat ceva salată de fructe cu miere, o carte într-o limbă străină (am descoperit că nivelul de concentrare cerut e mai mare, deci mintea nu poate să ți-o ia razna pe alte meleaguri), o carte pentru copii, cât mai luminoasă și mai veselă, dacă se poate inclusiv frumos colorată, muzica mea (aici poți alege exact ce te inspiră, indiferent dacă îți place Wagner sau Kaoma). Nu uit niciodată baia cu spumă, combinată cu una bucată carte (de preferat una ușurică, pe care nu mă voi simți prea vinovată dacă o scap în cadă) și un pahar cu vin sau cocktail de fructe. Din program nu lipsesc, desigur, comediile romantice sau SF-urile, sau ambele categorii de filme, în funcție de adâncimea depresiei pe care o simt venind. S-ar mai adăuga, în cazurile în care temperatura exterioară nu e sub zero grade C, plimbările lungi. Acum însă, nici nu poate fi vorba, e mult prea ger. Așa că prefer filmele cu decoruri verzi, în care acțiunea se petrece în Irlanda sau pe insule exotice. Întotdeauna m-a inspirat iarba verde, nu știu exact de ce. Cert este că tot ce îmi doresc atunci când o văd este să mă descalț și să merg desculță prin ea. 
Una peste alta, programul meu antidepresiv funcționează destul de bine, de aceea m-am și gândit să vi-l împărtășesc. Evident, trebuie să faceți fiecare adaptările de rigoare:). Mult succes!

7 comentarii:

  1. cocktail de chestii faine - merge mereu! sau multe cocktail-uri amestecate :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cocktailuri multe nu, nu cand sunt deprimata. Ei, dar cand sunt binedispusa, hmmmm, buneee:)

      Ștergere
  2. Adevărată resuscitare a endorfinelor, programul tău este foarte atent la detalii. Eu până acum practicam sporturle extreme, cum ar fi gătitul la care nu mă pricep sau dresatul câinelui, care este ineducabil în anumite direcții. Comediile romantice mă cam fac să plâng. O fi semn de depresie acută? Am notat rețeta, adaptez și revin :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă cabină sau dragă cabinule:) - câinele meu e deja bătrân și tot nedresat a rămas, cât despre plânsul la comedii romantice, ei, și eu mai plâng, dar pe mine plânsul ăsta mă vindecă:). Oricum, adaptează și cere lămuriri, promit să răspund în timp util:)

      Ștergere
  3. Eu am un câine auriu de stepă care suferă de melancolie și are vise galopante. E greu să-l faci să vadă lucrurile cum vrei tu pentru că el este cățel și vede lumea altfel. Mă întreb dacă rețeta se poate adapta și pentru stări apatice cu atacuri de panică. La categoria cărți frumos colorate eu am ales Micul Prinț asortat cu Cipi, acest pitic uriaș. Iar din când în când mai vin și pe aici, dacă nu deranjez. Și pentru lămuriri Cabina de probat ganduri e doar un fel de cochilie,care mă reprezintă pentru că eu o construiesc. Mă amuză formularea „cabin” dar nu este tocmai adecvată realității.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am formulat aşa, tocmai pentru că nu ştiam dacă eşti o ea sau un el, fără a fi neapărat important pentru un alt motiv decât acela de acurateţe a adresării:). Eşti binevenită oricând în casa mea virtuală:). Micul prinţ e splendidă, şi eu o recitesc uneori cu plăcere. Ştiu ce înseamnă stările apatice... Şi atacurile de panică... Nu le trăi singură, cry for help:)

      Ștergere
    2. Dulciuri, mana cereasca pentru zilele melancolice.
      Eu cand ma simt "aiurea" ascult muzica rock , linkin park evanescense ori scap de melacolie ori sparg ceva prin camera dansand : ) )

      Ștergere