duminică, 5 august 2012

Plăceri regăsite

Mă regăsesc în propriile-mi gânduri. Şi ăsta e un lucru bun. Regăsesc plăcerea lucrurilor simple: a cafelei de dimineaţă, mereu tare, dar, în ultima vreme, obligatoriu cu lapte, a adormitului şi trezitului cu muzică bună (a murit Mihaela Ursuleasa, un mare talent şi, asta nu mai miră pe nimeni, moartea ei a trecut aproape neobservată, din păcate), a şmotruitului de diverse suprafeţe casnice. Ar trebui să-mi fac o listă de lucruri obligatorii, dar nu-mi mai plac listele. S-ar impune, totuşi, o ordine drastică printre haine. Am început cu cărţile şi, desigur, m-am trezit recitind cărţi de poezii din copilăria mea. Poate nu întâmplător, prima carte pe care părinţii mi-au cumpărat-o, pe când aveam cred doar câteva luni, a fost una de poezii. La fel şi următoarele trei patru. Mi-a plăcut să-mi răsfoiesc trecutul: fiecărei cărţi i-am regăsit în minte detaliile poveştii, pe fiecare am poziţionat-o cu acurateţe în timp, din toate am regăsit cu bucurie atmosfera unei alte epoci. Una mai rea, la modul absolut, dar care, pentru mine, e sinonimă cu o copilărie fericită, un timp în care nici nu apucam să-mi doresc lucruri şi ele se materializau, ca prin minune, un timp în care pândeam librăriile nu după jucării noi, ci după cărţi noi şi mă bucuram pentru fiecare dintre ele ca pentru o comoară. Mergeam către casă strângându-le la piept şi cred că aş fi citit în mers, dacă mamei nu i-ar fi fost teamă că mă împiedic. Odată intrată pe uşă, mă instalam în pat şi devoram noua achiziţie. Nu mi se cumpărau cărţi duminica, fiindcă ai mei ştiau că, astfel, aş fi ratat plimbarea: era imposibil să mă mai scoată cineva din casă dacă aveam o carte nouă. Şi acum, după atâţia ani, nu încep anumite cărţi decât când ştiu că am măcar trei zile libere în faţă, altfel risc să nu dorm deloc. Şi, din categoria plăceri regăsite, citesc din nou în cadă:). Ceea ce vă recomand şi vouă, dacă nu o faceţi deja.

7 comentarii:

  1. Cum se vede de la mine: "Mother says I was a dancer before I can walk / Mm-mmm, she says I began to sing long before I could talk / And I've often wondered, how did it all start? / Who found out that nothing can capture a heart,/ Like a melody can?..."
    Ceva îmi spune că se aplică perfect... în tot felul de cazuri.

    Cât priveşte cititul în cadă... Greu de tot! Pe de-o parte, sunt mai tot timpul pe fugă, iar dacă, printr-o minune, aş reuşi să am timpul necesar pe care să mi-l petrec aşa, tot nu ar merge: în mod sigur, după câteva minute, mi-ar veni o idee sau m-ar lovi curiozitatea pentru cine ştie ce prostie, aş vrea un caiet şi un creion, un dicţionar sau mai multe şi s-ar alege praful. De-asta baia, baie, cititul, citit! Pe de-altă parte, aş avea nişte mustrări de conştiinţă feroce: ai mei, îndrăgostiţi de cărţi, au fost întotdeauna foarte stricţi cu regimul cărţilor şi m-au dresat şi pe mine la fel. O listă lungă de NU-uri a însoţit întotdeauna contactul altora cu cărţile lor şi dacă îţi împrumutau o carte, puteai fi sigur că starea în care le-o returnai va atârna greu în cumpănă data viitoare când vei mai vrea vreuna. Asta era mai demult, dar cu toate că gradul de toleranţă a crescut, tot nu mi-aş permite să plimb ameninţător un "Spartacus" (H. Fast) pe deasupra apelor. Aş avea coşmaruri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, poate una din "biblioteca" de 52. Poate Dama de pica... şi dacă mai e şi cu... must, o să dau în diabet.

    Serios acum, poate că o să încerc... Dar dacă o să auzi de vreun scandal în presă pe tema asta, să ştii că am renunţat la anonimat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i bună! Dar cine zice că trebuie să te descurci cu ele?! Important este să te pricepi să le lansezi la rasul... apei în aşa fel încât să producă valuri. Hidromasaj la preţ redus!... Pe de alta parte,... Dama de pica... nu e neapărat o alegere slaba (decât dacă te-ai certat cu Puşkin!). Vă asigurăm că a fost atent selectată din pachet!

      Ștergere
  3. O facem, o facem, dar se cam înmoaie cartea... :-(

    Vin roșu în cadă? Interesant. Noi bem de obicei prosecco. Sau șampanie. Hehe...

    RăspundețiȘtergere